Bijziendheid / Myopie

Heb jij vandaag al geprobeerd om jouw puber van zijn of haar scherm af te krijgen? Ze lijken soms wel vastgelijmd aan hun scherm. Logisch want er is zo een wereld te ontdekken. Herhaald onderzoek* toont helaas aan dat pubers door te lang schermgebruik sneller bijziend worden. Deze ontwikkeling baart ons grote zorgen. Want als onze kinderen op jonge leeftijd myopie ontwikkelen, dan hebben ze op latere leeftijd meer kans op oogaandoeningen, zoals staar, glaucoom en netvliesproblemen.

Begrijp ons niet verkeerd. Wij zien ook dat schermen ons leven makkelijker, aangenamer en leuker maken. We gebruiken overal inmiddels een tablet, telefoon, tv, digibord of een laptop bij. Geen wonder dat wij steeds vaker vragen krijgen van opvoeders of myopie te voorkomen is. Wat is myopie eigenlijk? Waaraan kan men de eerste tekenen herkennen? Is de verslechtering af te remmen met een bril of nachtlenzen?

Hoe te voorkomen?

 • 2 uur per dag buiten zijn en voor kinderen buiten spelen
 • Na elke 30 minuten nabij werk (boek/ tablet/telefoon etc.) een pauze van ongeveer 5 minuten inlassen
 • Niet te lang en te vaak op het scherm van de laptop, tablet of smartphone te kijken
 • Nabij werk op een leesafstand van meer dan 30 cm houden
 • Zorg voor voldoende licht op de werkplek. Het liefst daglicht

Kom gratis een kaatsballetje ophalen bij een van de vestigingen van Heunen!

Heeft jouw kind tekenen van bijziendheid? Kom langs in een van onze vestigingen voor een oogscan!

De oplossingen van Heunen voor bijziendheid

Orthokeratologie (nachtlenzen)

De speciale, op maat gemaakte, vorm van een nachtlens maakt het hoornvlies in de nacht iets platter om de myopie te corrigeren. Door deze techniek verandert de projectie van de lichtstralen in het midden, maar ook aan de zijkanten van het oog. Hierdoor krijgt het hele oog een scherp beeld geprojecteerd op het netvlies waardoor een oog minder hard groeit.

Voordelen zijn:

 • Een veilige methode waarvan het effect tijdelijk en 100% omkeerbaar is. Wanneer de lenzen en aantal weken niet gedragen worden zullen de ogen hun oorspronkelijke vorm weer aannemen
 • Doordat de lenzen alleen ’s nachts gedragen worden ervaar je overdag geen hinder van lenzen of een bril
 • 4x per jaar controle en ieder jaar nieuwe lenzen

Multifocale zachte lenzen

Een multifocale zachte lens geeft hetzelfde effect op het oog als een nachtlens, alleen wordt bij een multifocale lens de vorm van het hoornvlies niet aangepast. Een multifocale lens is opgebouwd door middel van ringen. Deze ringen zorgen ervoor dat je door het centrum van de lens goed kunt zien op afstand en in de buitenste ringen zit een additie (leestoeslag) die bestaat uit een plussterkte. Door deze additie kun je goed zien dichtbij én heeft het ook nog eens een positief effect op de remming van de myopie.

Voordelen zijn:

 • Goed draagcomfort
 • Scherp zicht op alle afstanden
 • Iedere maand (of iedere dag) een nieuw paar lenzen
 • Ieder half jaar een controle

Atropine oogdruppels

Recente studies hebben aangetoond dat atropine oogdruppels een remmend effect hebben op de groei van het oog. Kinderen met een progressieve myopie waarbij verwacht wordt dat de lengte van het oog meer dan 26mm of een brilsterkte hoger dan -6,00 dioptrieën zal eindigen, komen hiervoor in aanmerking.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat atropine 0,01% tot 0,5% effectief zijn op de remming van de myopie progressie. Bij deze behandeling wordt er elke dag voor het slapen gaan één druppel atropine in beide ogen gedruppeld. Deze behandeling vind plaats in een ziekenhuis bij een orthoptist en een oogarts.