Diabetes. Eén op de veertien mensen in Nederland heeft deze ziekte. Hun grootste angst: blind worden. “Een terechte angst”, vertelt optometrist Lindy Roebroeks. “Vroeg of laat krijgt bijna iedereen met diabetes oogproblemen.” Het is daarom goed om je ogen bij diabetes jaarlijks te laten controleren.
Hoe zit dat?
Wie diabetes heeft, heeft te veel suiker in het bloed. Dit beschadigt bloedvaten in het lichaam, maar ook in de ogen. Daardoor raakt het netvlies achterin je ogen beschadigd. Die beschadiging van het netvlies noemen we diabetische retinopathie. De meeste mensen met diabetes type I of type II, krijgen hier op enig moment mee te maken.
Hoe herken je het?
Minder scherp zien, wazig en vervormd beeld, vlekken voor de ogen of dubbelzien. Het zijn allemaal symptomen van diabetische retinopathie. Nachtblindheid of pijn kan ook voorkomen. Zodra je deze verschijnselen opmerkt, is het netvlies al flink beschadigd. “De klachten ontstaan pas in een laat stadium. Eenmaal opgelopen schade kan niet meer hersteld worden”, vertelt Lindy. Die schade kan op den duur tot blindheid leiden. Diabetes is zelfs één van de grootste veroorzakers van blindheid in Europa. Maar zo ver hoeft het niet te komen.
Check, check, dubbelcheck
Er is gelukkig iets aan te doen, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. Het allerbelangrijkste advies is dus: controleren! “Omdat je de beginselen van diabetische retinopathie zelf niet meteen merkt, is het belangrijk dat er eens per jaar een oogonderzoek wordt gedaan”, legt Lindy uit. Je kunt hiervoor terecht bij Heunen Opticiens. Je huisarts kan in veel gevallen al rechtstreeks een afspraak inplannen, maar je bent ook welkom zonder doorverwijzing.
Onderzoek bij Heunen
Het oogonderzoek bestaat uit vier onderdelen:
– De optometrist doet eerst een reguliere oogmeting die uitwijst voor hoeveel procent je kunt zien.
– De oogdruk wordt opgemeten met een luchtpufje. Hierbij wordt er wat lucht in het oog geblazen. Dat doet geen pijn, je schrikt er hoogstens een beetje van.
– Met een spleetlamp wordt de gezondheid van het oog onderzocht. De optometrist controleert of de lens helder is en of er bloedvaatjes op het netvlies zijn.
– Tot slot wordt er een netvlies- of fundusfoto gemaakt. Hierop is te zien of de bloedvaatjes gezond of beschadigd zijn.
Nauw contact met je huisarts
Het onderzoek duurt niet langer dan dertig minuten en na afloop krijg je direct de uitslag. “De onderzoeksgegevens en de fundusfoto wordt direct gedeeld met je huisarts”, licht Lindy toe. “Mocht uit het onderzoek blijken dat er netvliesproblemen zijn, dan sturen we je door naar de oogarts voor verdere behandeling.” Dat zijn zorgen voor later. Eerst maar een afspraak maken voor een oogonderzoek. De optometristen van Heunen Opticiens helpen je graag!