Cases...

Wij hebben geholpen met:

Revalidatie na Chemotherapie

Vrouw, 37 jaar

Yes, de slingers konden worden opgehangen, na een lang traject van tweewekelijkse chemotherapie werd ik kankervrij verklaard. Toch had ik zelf last van een ietwat bedrukte feeststemming. Natuurlijk was ik heel gelukkig dat ik kankervrij was, maar ik merkte dat de chemotherapie duidelijk zijn sporen had achter gelaten, dus gezond voelde ik me gewoon nog niet. Mijn lichaam had veel te verduren gehad.

Zowel tijdens als na de behandeling ben ik zeer actief gebleven door wandelen en sport, dus lichamelijk had ik nog een behoorlijke conditie, maar cognitief heb ik veel moeten inleveren. Mijn brein was heel snel overprikkeld. Ook het lezen van boeken, het volgen van een film of zelfs een eenvoudig gesprek voeren was een uitdaging. Voordat ik met kanker geconfronteerd werd, werkte ik 36 uur en studeerde daarnaast, na de behandeling was er nog maar weinig over van mijn multi-taskende ik, zoals ik mezelf altijd gezien heb.

Via de oncoloog ben ik doorverwezen naar de revalidatieafdeling van het Zuyderland ziekenhuis in Sittard-Geleen. Hier heb ik mijn cognitieve problemen besproken en heb ik deelgenomen aan een neuro-psychologisch onderzoek. De resultaten van dit onderzoek lieten op sommige gebieden lage resultaten zien, maar alles nog binnen het gemiddelde en een verdere behandeling werd niet noodzakelijk geacht. De klachten zouden wel verminderen als de moeheid zou afnemen. Want ja, ook moeheid kan een schade van chemotherapie zijn. Daar stond ik dan weer buiten, met klachten die niet behandeld konden worden in het ziekenhuis. Hoe kon ik nu starten met re-integratie op mijn werk en, bij voorkeur, ook nog in combinatie met studie?

Ik kon dit niet accepteren en besloot, ook nu, gewoon door te knokken om een oplossing  voor mijn probleem te vinden. Zo kwam ik bij Raymond Heunen terecht en na een aantal testen verzekerde hij me dat hij mijn cognitieve klachten kon verbeteren.

Snel na de testen ben ik gestart met de training onder begeleiding van Ernst van Lienden en na de eerste week (2 trainingen) had ik al resultaat. Mijn hoofd kreeg een drukke ruimte weer beter verwerkt en na vier trainingen begon ik thuis weer te multi-tasken met eenvoudige taken. En zo boekte ik week na week een beter resultaat dat direct merkbaar was in mijn dagelijkse activiteiten. Naast de resultaten die ik merkte in mijn dagelijkse leven, vond ik het ook altijd weer een uitdaging om tijdens de trainingen een steeds beter resultaat te laten zien. Inmiddels ben ik gestart met re-integratie op mijn werk en sta ik een stuk steviger in mijn schoenen. Ik ben ontzettend blij dat de trainingen me zo goed geholpen hebben om mijn leven weer op te pakken na een zware periode! Ik ben er nog niet, maar ik heb wel een enorme vooruitgang geboekt.
Ik gun dit iedere kankerpatiënt die aan intensieve chemotherapie cognitieve klachten overhoudt.”

Topsport: Tennis

Demi Schuurs

Demi Schuurs

Ik ben Demi Schuurs 22 jaar en ben proftennisster. Ik ben begonnen met tennissen op 3 jarige leeftijd. Toen ik 13 was ben ik full time gaan trainen en dat hield in dat ik 35 uur per week aan het trainen was. Voornamelijk tennis, fysieke en mentale trainingen.

Ik train vanaf mijn 8ste net over de grens in Maaseik (België). In 2011 heb ik een bijzonder goed jaar gehad bij de junioren tot en met 18 jaar. Ik heb historie geschreven door met 4 verschillende partners 4 finales te spelen op alle 4 de Grand Slams. Ik won Australian Open en Us Open. Ik speelde finale in Roland Garros en Wimbledon. Ik werd nummer 1 van de wereld in het dubbelspel bij de junioren. Ik sta op dit moment nummer 70 van de wereld in het dubbelspel vrouwen. Ik heb dit jaar mijn debuut gemaakt in mijn eerste Grand Slam bij de senioren op de Us Open.
 

Op het niveau waar ik nu speel kan iedereen tennissen en komt het vaak op andere dingen aan. Zoals hoe sterk ben je mentaal bijvoorbeeld. Het komt enorm aan op kleine details. Met ieder klein stapje kan je je onderscheiden van je concurrenten. Zo ben ik terecht gekomen bij Cognitief Trainen bij Heunen.
Het begon allemaal op een business middag van Topsport Limburg. Ik kreeg informatie over Cognitief trainen bij Heunen. Ik moest er niet eens over nadenken en wist meteen dat dit mij enorm kon gaan helpen om weer dichter bij mijn doel te komen (top 15 van de wereld in het dubbelspel). Ik heb meteen een afspraak gemaakt en ben gaan testen.
In het begin worden er algemene dingen getest. Ben ik scheel? Sta ik recht? Hoe sterk zijn mijn oogspieren? En noem maar op. Bij mij was dit allemaal in orde en toen mocht ik beginnen aan de trainingen. Dit hield in 4 weken lang 2 trainingen per week.
Iedere training deed ik 2 verschillende dingen. Oefening 1 was: je ziet 8 ballen in beeld, er worden 4 ballen oranje en erna weer geel net zoals de rest van de ballen. De ballen gaan vervolgens met een bepaalde snelheid door elkaar stuiteren. Na 6 seconde stoppen de ballen en moet jij de 4 juiste ballen aanduiden. Hoe beter je het doet hoe sneller de ballen door elkaar gaan. Hierin heb je verschillende varianten. Je kan bijvoorbeeld zitten, staan, op 1 been staan en noem maar op.
De 2de training sta je voor een bord met allemaal lampjes. De lampjes worden rood en je moet deze lampjes zo snel mogelijk uitslaan. Hierbij zijn ook ongelofelijk veel verschillende oefeningen. De lampjes gaan ook vanzelf uit na bijvoorbeeld een halve seconde of je mag alleen rode lampjes uitslaan maar geen groene of je moet lampjes uitslaan en 5 cijfers opnoemen op het scherm voor je die na 1/10 seconde ziet verdwijnen.
Het was voor mij een enorme meerwaarde. Je leert breder kijken, je leert jezelf beter focussen, je leert sneller reageren. Je leert zoveel dingen waar je niet eens bij stil staat. Dit is een hele goede training om voor een piek moment je even helemaal scherp te zetten. Deze trainingen zijn ook blijvend. Als je nu een tijdje deze trainingen niet doet verlies je niks. Ik denk persoonlijk dat dit geschikt is voor alle sporten want alleen al je focus heb je bij iedere sport nodig.  Ook voor niet sporters is dit interessant want je staat gewoon een stuk alerter in het leven.

Ik heb heel veel geleerd en wil de mensen van Heunen bedanken. Ik wil het andere mensen aanraden. Ik was van het begin onder de indruk en na 8 trainingen ben ik dit nog steeds! Ieder detail kan jou als persoon beter maken, jij wilt toch ook het beste uit je leven halen !?!

Succes ermee!!

Groetjes Demi Schuurs
www.demischuurs.nl

BURN-OUT

Vrouw, 30 jaar

“Ten gevolge van een ernstige burn- out heb ik zware problemen gekregen met de prikkelverwerking. Het betreft bij mij met name de visuele prikkelverwerking (de hersenen die het beeld dat door de ogen gezien word, moeten verwerken).

Met Raymond heb ik gekeken en gemeten waar het probleem bij mij zat. Het was al prettig voor mij, dat dit zo helder ”in beeld gebracht” kon worden. Het bleek inderdaad uit de testresultaten dat de visuele verwerkingscapaciteit van mijn brein, hetgeen met de NeuroTracker wordt getraind, volledig verstoord was. Wekelijks heb ik getraind om deze vaardigheden te verbeteren. Dit, in mijn geval, in combinatie met psychotherapie. Het is namelijk zo, dat ”functietraining” geen zin heeft, op het moment dat de oorzakelijke factoren (psychisch) die de stress veroorzaken niet worden behandeld.

Bij de training ben ik momenteel op mijn plafond.
Ik kan weer de stad in, een winkel in, autorijden, ergens iets gaan eten. Dit waren zaken die een jaar geleden ondenkbaar waren: te veel prikkels die mijn hersenen niet konden filteren!
Ik ben er nog niet, maar Raymond heeft mij ver op weg geholpen! Stond altijd ervoor open om mijn (en dat waren er veel gedurende het jaar) vragen te beantwoorden. Hierdoor voelde ik een stuk HER- kenning en ER- kenning!. Heunen: mijn dank hiervoor!”

Topsport: Handbal

Luuk Hoiting

“Ter voorbereiding op de finalewedstrijden van Nederlands handbal team OCI-LIONS van afgelopen seizoen heb ik de mogelijkheid aangeboden gekregen om in samenwerking met Heunen Opticien cognitief te trainen. Door middel van het trainen van mijn ogen zou mijn concentratievermogen, focus en reactiesnelheid verbeterd worden, wat uiteraard zou leiden tot het leveren van betere prestaties. In eerste instantie een hele onbekende, vreemde wereld voor mij.

Echter werd deze wereld na een aantal keer getraind te hebben steeds helderder. Door middel van verschillende testen werden mijn zwakke hoeken bloot gelegd en werd er een beleid geschreven wat dit binnen no time zou verbeteren. Na verschillende trainingen waarbij de focus lag op het verbeteren van mijn reactiesnelheid en het verbreden van mijn blikveld werden de verbeteringen niet alleen bij de oefenen maar zelfs in de praktijk merkbaar.

Als keeper binnen de handbalwereld merkte ik steeds beter dat ik verschillende situaties – zoals een inlopende hoekspeler – veel beter waar kon nemen, een bal niet meer helemaal hoefde te volgen, maar al eerder wist waar die bal uit zou komen. Kortom, ontzettend nuttige, maar zeker ook belangrijke waarnemingen, waardoor ik als keeper veel stappen heb kunnen maken en de spelers verschillende keren een stap voor was!

Iets wat in eerste instantie als heel normaal en vanzelfsprekend ervaren werd, is bij mij ontwikkeld naar een element wat ik niet meer kan en wil missen!”

Topsport: Tafeltennis

Rachel Gerarts

“Mijn naam is Rachel Gerarts, 15 jaar oud en ik speel eredivisie tafeltennis in het eerste damesteam van TTV Lybrae Consultans Heerlen. Ik tafeltennis reeds sinds mijn 8e en elk jaar ben ik steeds meer vooruit gegaan.
Afgelopen zomer speelde ik voor de derde keer mee met het Nederlands jeugdteam op de EK jeugd. Hoe hoger je speelt hoe meer details belangrijk worden bij een gecompliceerde sport als tafeltennis. Naast techniek, tactiek, coördinatie en balgevoel speelt ook het mentale aspect een belangrijke rol, met name je concentratievermogen.
Als voorbereiding op de EK jeugd van 2015 heb ik als extra voorbereiding hierop cognitieve trainingen gevolgd bij Heunen Opticiens in Geleen. Met speciale oefeningen hebben zij mij geholpen met het verbeteren van mijn concentratie, hand/oogcoördinatie en reactiesnelheid. In trainingen en wedstrijden kon ik mijn concentratie beter vasthouden en stond ik sneller en beter voor de bal.
Heunen opticiens heeft mij geholpen om weer een extra stap te zetten in mijn ontwikkeling en ik ben hen hier zeer dankbaar voor. Ik kan alle topsporters en aankomende talenten adviseren om bij hen aan te kloppen als je het mentale aspect verder wilt ontwikkelen.”

Hersenvliesontsteking

ANONIEM

“November 2010 werd ik getroffen door een hersenvliesontsteking. Tot op heden heb ik daar nog rest verschijnselen aan over gehouden:

  • dagelijks hoofdpijn
  • extreem moe en daardoor elke middag een middagslaapje houden
  • zeer korte concentratie
  • duizeligheden en niet op mijn rechterzijde kunnen liggen
  • niet meerdere dingen op een dag kunnen doen
  • nekpijn en wekelijks naar de fysiotherapeut ervoor

Na cognitieve training bij Heunen te hebben gevolgd van slechts 8x zijn er enorm veel verbeteringen opgetreden:

  • geen hoofdpijn meer
  • bijna tot geen nekpijn meer
  • veel meer energie en hoef géén middagslaapjes meer te houden
  • minder last van duizeligheden en weer op mijn rechterzijde kunnen liggen
  • en kan weer meerdere dingen op een dag doen

Ik had dit niet voor mogelijk gehouden dat dit zo’n positieve impact zou hebben op mijn leven, maar het werkt echt!!! Ben blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan.”

 Migraine

Sharon van Beek

“Mijn naam is Sharon van Beek, na jarenlang hoofdpijn- en migraineklachten te hebben gehad ben ik na een trainingstraject Cognitief Trainen eindelijk van mijn klachten af.
Op mijn veertiende werd bij migraine accompagnee ontdekt, een vervelende vorm van migraine waar neurologische uitval een onderdeel van is. Ik heb hiervoor vaak in het ziekenhuis gelegen en onderzoeken gehad, maar nooit werd de oorzaak hiervan achterhaald. Als ik geen migraineaanval had, had ik mininmaal 5 maal in de week hoofdpijn. Om dit te onderdrukken kreeg ik verschillende medicijnen voorgeschreven en werd fysiotherapie aangeraden, volgens artsen  had ik last van spanningshoofdpijn. Wat ik altijd jammer heb gevonden is dat artsen de focus legden op symptoombestrijding in plaats van de oorzaak te achterhalen, waarschijnlijk omdat ze zelf het antwoord niet wisten.
Na periodes van hoofdpijn, afgewisseld met periodes waarin ik hoofdpijn- en migrainevrij was d.m.v. medicatie, is het jarenlang redelijk stabiel gebleven. Tot ik in het voorjaar van 2013 een hersenvliestontsteking kreeg. Volgens de artsen zou ik binnen 14 dagen hiervan opknappen, helaas was dit niet het geval en duurde het veel langer. Ik heb hierdoor een semester van mijn studie moeten missen. Aangezien ik aan het einde van de zomer 2013 op studieuitwisseling in Praag zou gaan, was het voor mij erg belangrijk om snel van de hersenvliesonststeking te herstellen. In overleg met de artsen is toen medicatie voorgeschreven om de hoofdpijn te onderdrukken, zodat ik in ieder geval mijn studie weer kon oppakken. Er werd afgesproken om na een half jaar verder te kijken en te achterhalen wat de oorzaak was van de hersenvliesontsteking en de langdurende klachten. De medicatie sloeg aan en ik kon gelukkig naar het buitenland, ook al had ik veel last van de bijwerkingen van de medicijnen. Toen ik terug in Nederland was werd besloten te stoppen met de medicatie en af te wachten of de klachten terug kwamen of dat er verder actie werd ondernomen. De oorzaak werd weer niet achterhaald.
Inmiddels was ik op stage in Engeland en halverwege de zomer kreeg ik weer hoofdpijnklachten, aangezien ik in het buitenland was kon ik pas in September bij de neuroloog terecht.
Ik gaf aan nu eindeijk de oorzaak te willen weten van mijn hoofdpijnklachten, helaas was de neuroloog van mening dat medicatie de beste oplossing was. Met tegenzin begon ik hier weer mee, helaas hielp de medicatie mij niet. Op nieuwjaarsdag dit jaar heb ik voor de laatste keer een migraine aanval gehad, waarvoor ik een nacht op de spoedeisende hulp heb doorgebracht. Wederom werd de oorzaak niet achterhaald en werd ik doorverwezen naar de neuroloog.
Er werd mij voorgesteld om eens mijn probleem aan Raymond voor te leggen. Ik heb toen een tijdlang een prisma bril geprobeerd, maar helaas was dit niet de oplossing. Gelukkig bood Raymond mij de Cognitieve Training aan. Er werd ontdekt dat de oogspier niet goed naar binnen draaide en dit kon een oorzaak zijn van mijn klachten. Na 2 trainingssessies waren mijn hoofdpijn klachten al verminderd van 6 naar 1 maal in de week. Elke week merkte ik meer vooruitgang en uiteindelijk was ik volledig hoofdpijnvrij, ongelofelijk!
Ik ben nu 2 weken klaar met de training en heb al 7 achtereenvolgende weken geen hoofdpijn meer gehad. Dankzij de training bij Heunen ben ik eindelijk achter de oorzaak van mijn klachten gekomen en kon er iets aan gedaan worden. Ik kan iedereen met hoofdpijn- en migraineklachten deze training aanraden, het enige wat echt gewerkt heeft. Mijn dank aan het team Heunen voor het aanbieden van deze training zodat ik hoofdpijnvrij de toekomst in kan!”

Autisme

Noah

Onze zoon Noah heeft op 7 jarige leeftijd de diagnose autisme spectrum stoornis gekregen.

Dit uitte zich bij hem o.a  vooral in :

  • Overprikkeling bij onverwachte veranderingen in zijn dagschema
  • Overprikkeling bij te veel drukte en harde geluiden  om hem heen
  • Niet kunnen afwijken van gemaakte afspraken
  • Moeite met het leggen van sociale contacten
  • Niet oplossingsgericht kunnen denken

Voor ons als gezin betekende dit dat Noah een vast dagschema nodig had, waarin per dagdeel vermeld stond wat, waar, wanneer, hoe en met wie er activiteiten plaats vonden, als we van dit schema zouden afwijken dan voelde Noah veel onrust, was snel boos en oververmoeid en vaak niet meer in staat helder te denken of keuzes te maken. Als we met Noah naar bv de stad of kermis gingen, dan raakte hij vaak al meteen overprikkeld, of we moesten ons in de stad aan de afgesproken winkels houden. Noah was niet in staat hier flexibel in te zijn. De dag na een afwijkend programma, betekende altijd een rustdag, zodat Noah zich weer kon opladen. Soms lukte dit niet in een dag en melden wij hem een dag ziek van school om rust in de week in te bouwen.

Noah had altijd veel moeite om antwoord te geven als iemand hem een vraag stelde en durfde geen vragen te stellen om meer duidelijkheid voor zichzelf te krijgen. Hij ging deze contacten het liefst uit de weg. Verder liep hij vast als hij zelf een oplossing voor een probleem moest zoeken en raakte dan ook overprikkeld.

Nu Noah de cognitieve training heeft gevolgd zijn er zichtbaar veranderingen opgetreden. Al na een aantal trainingen merkten wij dat hij beter dingen kon onthouden, zelf met ideeën kwam

om tot een oplossing te komen. Hij is veel flexibeler geworden en kan soms van zijn dagschema afwijken als we dit een paar uur vooraf met hem overleggen. Tijdens het winkelen is het nu mogelijk om ook winkels te bezoeken die niet vooraf met hem besproken waren.

Noah heeft veel meer zelfvertrouwen en zit sinds kort bij de boogschietvereniging. Voor de cognitieve training kon Noah alleen deelnemen aan groepsactiviteiten met gespecialiseerde begeleiding.

We merken dat Noah uit de negatieve spiraal is gekomen. Doordat hij minder snel moe is, minder snel geprikkeld, zit hij veel lekkerder in zijn vel en merkt dat hij veel meer kan dan hij zelf dacht. Noah zegt hier zelf over: “Ik ben blij dat ik de training gedaan heb. De nadruk ligt nu meer op wat ikwel kan, ipv wat ik niet kan. Verder heb ik meer rust en voel me zekerder.”

De training heeft ervoor gezord dat wij als gezin flexibeler kunnen functioneren en de belasting is lager geworden!!