Kinetic Horloges...

Eind jaren ’80 kwam Seiko met een primeur: de Kinetic®, een horloge met quartz techniek dat energie opwekt door de beweging van arm en pols. Seiko maakte al horloges volgens het kinetische principe. Deze uurwerken hadden een veermechanisme.
 
De huidige generatie kinetische horloges hebben een batterij die gevoed wordt door beweging. Een klokje met bijzondere voordelen: de batterij hoeft nooit meer te worden vervangen en de elektriciteitsreserve is veel groter dan bij een mechanisch horloge.

Zo werkt de Kinetic®
In het horloge bevindt zich een rotorgewicht. Door het horloge te bewegen, gaat het gewicht draaien. Als gevolg hiervan gaat de rotor zelf draaien, waarbij hij een snelheid bereikt van 100.000 toeren per minuut. Door het draaien van de rotor (die niet groter is dan een speldenknop!) wordt elektriciteit opgewekt.

Een deel van de elektriciteit wordt opgeslagen als energiereserve. Deze wordt aangesproken wanneer het uurwerk stil ligt. Het andere deel is bestemd voor direct gebruik. Pas wanneer een Kinetic® horloge vier tot zes maanden heeft stilgelegen, is de opgeslagen elektriciteit verbruikt. De energiereserve is met een druk op de knop af te lezen. De IC zorgt ervoor dat het hele proces feilloos verloopt.