Search
Close this search box.
Wegens Pinksteren maandag gesloten

Bijziendheid / Myopie

20-20-2

De leefregel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken, 2 uur per dag buiten zijn.

Heb jij vandaag al geprobeerd om jouw puber van zijn of haar scherm af te krijgen? Ze lijken soms wel vastgelijmd aan hun scherm. Logisch want er is zo een wereld te ontdekken. Herhaald onderzoek* toont helaas aan dat pubers door te lang schermgebruik sneller bijziend worden. Deze ontwikkeling baart ons grote zorgen. Want als onze kinderen op jonge leeftijd myopie ontwikkelen, dan hebben ze op latere leeftijd meer kans op oogaandoeningen, zoals staar, glaucoom en netvliesproblemen.

Begrijp ons niet verkeerd. Wij zien ook dat schermen ons leven makkelijker, aangenamer en leuker maken. We gebruiken overal inmiddels een tablet, telefoon, tv, digibord of een laptop bij. Geen wonder dat wij steeds vaker vragen krijgen van opvoeders of myopie te voorkomen is. Wat is myopie eigenlijk? Waaraan kan men de eerste tekenen herkennen? Is de verslechtering af te remmen met een bril of nachtlenzen?

Hoe te voorkomen?

Orthokeratologie (nachtlenzen)

De speciale, op maat gemaakte, vorm van een nachtlens maakt het hoornvlies in de nacht iets platter om de myopie te corrigeren. Door deze techniek verandert de projectie van de lichtstralen in het midden, maar ook aan de zijkanten van het oog. Hierdoor krijgt het hele oog een scherp beeld geprojecteerd op het netvlies waardoor een oog minder hard groeit.

Voordelen zijn:

Multifocale zachte lenzen

Een multifocale zachte lens geeft hetzelfde effect op het oog als een nachtlens, alleen wordt bij een multifocale lens de vorm van het hoornvlies niet aangepast. Een multifocale lens is opgebouwd door middel van ringen. Deze ringen zorgen ervoor dat je door het centrum van de lens goed kunt zien op afstand en in de buitenste ringen zit een additie (leestoeslag) die bestaat uit een plussterkte. Door deze additie kun je goed zien dichtbij én heeft het ook nog eens een positief effect op de remming van de myopie.

Voordelen zijn:

Atropine oogdruppels

Recente studies hebben aangetoond dat atropine oogdruppels een remmend effect hebben op de groei van het oog. Kinderen met een progressieve myopie waarbij verwacht wordt dat de lengte van het oog meer dan 26mm of een brilsterkte hoger dan -6,00 dioptrieën zal eindigen, komen hiervoor in aanmerking.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat atropine 0,01% tot 0,5% effectief zijn op de remming van de myopie progressie. Bij deze behandeling wordt er elke dag voor het slapen gaan één druppel atropine in beide ogen gedruppeld. Deze behandeling vind plaats in een ziekenhuis bij een orthoptist en een oogarts.