1
Search
Close this search box.

Fixatie Disparatie

Klachten door onjuiste oogsamenwerking

Fixatie disparatie is een onjuiste oogsamenwerking ofwel een verstoring van de informatie naar de hersenen die via de ogen binnenkomt. Wat niet goed binnenkomt, kan ook niet verwerkt worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld teksten vervormen of zelfs gedeeltelijk verdwijnen, omdat de ogen niet goed aangestuurd worden vanuit de hersenen en dus ook niet goed kunnen samenwerken.

Ons oogsamenwerkingsonderzoek is erop gericht oplossingen te vinden voor mensen die door een visueel probleem niet goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Zien moet een automatisch proces zijn dat weinig inspanning kost. Zo kunnen er door een onjuiste oogsamenwerking diverse klachten ontstaan zoals:

Het komt regelmatig voor dat een functioneel optometrisch onderzoek een visuele disfunctie aan het licht brengt terwijl er géén sprake is van een verminderd gezichtsvermogen.

Een aantal van de genoemde kenmerken kan door onscherp zicht komen. Belangrijk is natuurlijk in de eerste plaats een standaard oogmeting. Contactlenzen of een bril zorgen dan voor verbetering van het zicht. De meeste klachten zijn het gevolg van een onjuiste oogsamenwerking. Een standaard oogmeting is dan onvoldoende. Dan moet een oogspecialist voor binoculair zien worden ingeschakeld. Onze functioneel optometrist onderzoekt primair de gezondheid van het visuele systeem. Als het visuele systeem gezond is, dan volgt er een visuele training (FD-therapie) en/of toepassing van een visueel hulpmiddel. De functionele optometrie is een specialisatie binnen de eerstelijnsoogzorg. Mocht het nodig zijn, dan verwijzen wij altijd door naar een oogarts.

Wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op!

1 april zijn wij gesloten.

Fijne paasdagen!