1
Search
Close this search box.

Macula degeneratie

Wat is Macula degeneratie?

De belangrijkste oorzaak van ernstig gezichtsverlies bij personen ouder dan 50 jaar in ontwikkelde landen is leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD). LMD is een aandoening aan het centrale gedeelte van het netvlies (gele vlek of macula), hiermee worden details waargenomen en ontstaat scherp zicht. Bij LMD verdwijnt het scherpe zicht en er blijft een wazige of zwarte vlek achter.

Er zijn twee soorten LMD: de droge en de natte variant.

  1. Bij de droge LMD gaat vooral de fijne structuur van de macula verloren.
  2. Bij de natte LMD ontstaat er lekkage bij bloedvaten en bloedingen in het netvlies

Risicofactoren zijn onder andere:

Wat kunnen we voor je doen?

De droge LMD wordt erfelijk overgedragen en is niet te genezen. LMD patiënten kunnen er goed aan doen om hun familieleden hierover te inlichten. Er zijn tegenwoordig preventieve hulpmiddelen.

Om macula degeneratie op te kunnen sporen onderzoekt onze optometrist het netvlies en de macula. Deze onderzoeken bestaan uit fundusfotografie en een beoordeling van het netvlies door middel van een oogspiegel. Bij fundusfotografie worden foto’s gemaakt van het netvlies van je oog. Op deze foto’s kunnen onder andere de bloedvaatjes van het netvlies beoordeeld worden, maar ook de oppervlakte van het netvlies. Met een oogspiegel kunnen onze optometristen het inwendige deel van het oog beoordelen, speciale oogdruppels verwijden de pupil, zodat het oog beter beoordeeld kan worden, hier voel je niets van. 

Voedingssupplementen

Het gebruik van voedingssupplementen is aan te raden omdat het de kans op LMD verkleint.

Je kunt bij ons altijd terecht voor meer informatie of met vragen!

Bel of mail voor een afspraak.

1 april zijn wij gesloten.

Fijne paasdagen!