De oogzorg is in Nederland met nadruk gericht op de gezichtsscherpte en op de gezondheid van de ogen. Onderzoek naar de samenwerking van de ogen is minstens zo belangrijk (binoculair zien). Door middel van specifieke meetmethoden kunnen wij aantonen of er sprake is van een onjuiste oogsamenwerking. Met als gevolg bijvoorbeeld een lui oog, dyslexie gerelateerde klachten, lichamelijke klachten en nog veel meer. Onze functioneel optometrist is een specialist op het gebied van gezondheid en binoculaire samenwerking van de ogen.
Is de kwaliteit van de samenwerking tussen de ogen niet optimaal? Dan spreekt men ook wel over fixatie disparatie. Klik hier om er meer over te lezen.
De reden voor een oogsamenwerkingsonderzoek is dat één of meerdere van de volgende klachten aanwezig zijn:
- Leer-, schrijf- en leesproblemen in allerlei hoedanigheden
- Vermoeden van dyslexie en/of dyscalculie
- Slechte concentratie
- Slechte oog-, handcoördinatie
- Moeite met balsporten
- Onnodig struikelen
- Hoofdpijn/Migraine
- Ziekte van Ménière
- Evenwichtsproblemen
- Whiplash
- Nek- en schouderklachten
- Brandende, vermoeide of jeukende ogen
- Lichtgevoeligheid
- Problemen met gewenning van bril
- Problemen met multifocale bril
DOEL
Het doel van het onderzoek is om erachter te komen of er een spierverkramping in het oog zit of dat er een verstoorde oogsamenwerking is. Wij streven naar een betere balans tussen ogen en hersenen, daardoor beter zicht. Je concentratie en focus zal verbeteren, waardoor je meer energie overhoudt!
HET ONDERZOEK
Het onderzoek bestaat uit twee delen, dat op verschillende dagen zal moeten plaatsvinden. Dit onderzoek zal altijd door een HBO Optometrist worden uitgevoerd. Vooraf geven wij verdere uitleg over de inhoud van het onderzoek en is er mogelijkheid om vragen te stellen.
Bij het 1e onderzoek gebruiken we oogdruppels die de inwendige oogspier ontspant, waardoor we betere meetresultaten behalen. Vervolgens worden een aantal oogtesten uitgevoerd. Is er sprake van een verstoorde oogsamenwerking en blijkt dat er een latent, of niet zichtbaar oogstandprobleem aanwezig is, dan gebruiken we de MKH-methode. Dit is een 3D meettechniek waarbij we de sensorische prismawaarde van je ogen kunnen bepalen. Het voordeel van deze techniek is dat we de oogsamenwerking, ook wel het binoculair diepte zien, optimaal in balans krijgen.
Afhankelijk van de resultaten uit het 1e onderzoek bestaande uit de sterktemeting en de oogsamenwerkingsmeting zullen we aan het einde van het 1e onderzoek in overleg met jou, het 2e onderzoek vormgeven. Dit kan middels 2 vervolgtrajecten gaan verlopen.
Het 1e onderzoek zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Het nadeel van het gebruik van deze oogdruppels is dat je een aantal uren slechter dichtbij kunt zien en lichtgevoeliger bent. Wij adviseren je een zonnebril te dragen en iemand mee te nemen die je in het verkeer kan begeleiden.
Onderzoek 2 kan bestaan uit 2 vervolgtrajecten
- Het eerste traject houdt in dat we een herhaling van het eerste onderzoek gaan doen, echter zonder gebruik van oogdruppels. Vervolgens kunnen we de klacht dan verhelpen met een aanpassing van de sterkte van je huidige bril of contactlenzen.
Dit onderzoek zal dan 30 minuten in beslag nemen.
De kosten van dit traject, bestaande uit de 2 binoculaire onderzoeken, bedragen in totaal € 75,-- Het tweede traject houdt in dat we een combinatie maken tussen oogonderzoeken en een aantal aanvullende testen doen om te kijken of de ogen en het brein goed samenwerken. Bij deze aanvullende testen kijken we naar:
- Zijn de spieren die de ogen aansturen in balans? Zijn er spieren die te zwak zijn?
- Kan het brein goed prikkels door de ogen verdragen?
- Werken breindelen goed samen?
Dit onderzoek zal dan 90 minuten in beslag nemen.
De kosten van dit traject, bestaande uit deze 2 onderzoeken, bedragen in totaal € 125,-
EVALUATIE
Na afloop van het 2e onderzoek, kijken we samen naar een passende oplossing. Dit kan een aanpassing van de sterkte van uw huidige bril of contactlenzen zijn, een hersentrainingstraject middels Cognitief Trainen of een combinatie van beiden.
Wij gebruiken een andere meettechniek dan de oogarts in het ziekenhuis. Hierdoor kunnen meetverschillen en adviezen van elkaar afwijken. Constateren wij tijdens het onderzoek een ziektebeeld, dan verwijzen wij je direct door naar een oogarts.
Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een oogsamenwerkingsonderzoek.