Waterdichtheid testen...

Waterdichtheid is niet eeuwig omdat de kwaliteit van de pakkingen door de invloed van de tijd minder wordt. De waterdichtheid van een horloge wordt gegarandeerd door diverse rubber pakkingen in de horlogekast: rond de kroon, het achter deksel, het glas en eventueel de poussoirs (drukknoppen). Deze pakkingen staan permanent onder druk en kunnen worden aangetast door zweet, schoonmaakmiddelen, UV-straling, vuil, maar ook slijtage aan de horlogekast. Hierdoor droogt het rubber na verloop van tijd uit, waardoor de waterdichtheid af neemt.

De conditie controleren voor gebruik onder water is daarom zeer belangrijk, zeker om de 2 à 3 jaar de waterdichtheid toetsen is noodzakelijk.

Er zijn verschillende elementen die ervoor zorgen dat een horloge waterdicht is:

  • De pakkingen, gemaakt van rubber, nylon of teflon, beschermen de kast tegen indringend water bij het glas, het achterdeksel en de kroon. Als het horloge een chronograaf is, zijn ook de drukknoppen van rubberen pakkingen voorzien.
  • Het materiaal van de kast is stevig genoeg om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen.
  • Een schroefbare achterdeksel.
  • Een kroon (de knop om de wijzers te verzetten) die vastgeschroefd kan worden zodat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid.

PAKKINGEN VERNIEUWEN

De pakkingen vernieuwen tijdens een servicebeurt of batterijwissel is noodzakelijk bij het waterdicht houden van je horloge. Bij een batterijwissel van het horloge zal de waterdichtheid moeten worden getoetst, als dit niet gebeurt is uw horloge niet meer waterdicht en ongeschikt voor gebruik onder water.

WEL OF NIET WATERDICHT

Op de achterdeksel van het horloge kun je zien in welke mate het horloge waterdicht is.

Niet waterdicht:
Als ‘water resistant’ niet vermeld staat op de achterdeksel, dan is het horloge niet waterdicht en mag het niet in aanraking komen met water


Waterdicht 3bar, 30m.WR:
Als ‘water resistant’ vermeld staat op het achterdeksel, is het horloge zo ontworpen dat het maximaal 3 bar aanraking met water kan verdragen zoals waterspatten en regen. Het horloge kan niet worden gedragen tijdens het zwemmen of duiken


Waterdicht 5bar, 50m.WR:
Als Water resistant 5 bar op het achterdeksel staat, is het horloge zo gemaakt dat je het kunt dragen tijdens het douchen, zeilen en zwemmen.


Waterdicht 10bar, 100m.WR:
Als Water resistant 10 bar op het achterdeksel staat, is het horloge bestand tegen maximaal 10 bar en kan het gedragen worden tijdens het zwemmen,


Waterdicht 20bar, 200m.WR:
Als water resistant 20 bar op het achterdeksel staat, is het horloge gemaakt voor zwemmen, watersporten, snorkelen, duiken van duikplank en ondiep duiken maar niet bij scuba diving. Voor scubadiving heb je speciaal duikershorloge nodig.


Waterdicht 100 bar, 1.000m WR:
Gemaakt voor diepzeeduiken. Sommige horloges zijn uitgevoerd met een ‘heliumventiel’ om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert.


Bron: www.seiko.nl