Uurwerktypes...

Horloges zijn verkrijgbaar met diverse uurwerktypes:

  • Quarts
  • Mechanisch
  • Mechanisch Automaat
  • Digitaal
  • Kinetic
  • Ecodrive

Quartz horloge

De komst van het Quartz uurwerk in de jaren zeventig van de vorige eeuw veroorzaakte een revolutionaire omwenteling in de geschiedenis van het horloge. In 1969 bracht Seiko als eerste een quartz uurwerk op de markt. Een uurwerk dat niet meer op een veer loopt, zoals alle mechanische horloges tot dan toe, maar op elektriciteit.

QUARTZ: ACCURAAT IN TIJDSAANDUIDING

Het grote voordeel van quartz is accuratesse in tijdsaanduiding. Het principe is als volgt. De IC (microchip) voert de elektriciteit vanuit de batterij naar het quartz kristal. Het kristal gaat zeer snel trillen en stuurt vervolgens via de IC een nauwkeurig signaal uit naar het tijdsmechanisme via de IC. De afwijking van horloges met een quartz uurwerk bedraagt plus minus slechts 15 seconden per maand.

Quartzhorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetisch kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Quartzhorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee. Normaliter heeft magnetisme geen invloed op de werking van digitale quartz horloges. Het kan echter wel effect hebben op analoge quartz horloges, daar die voorzien zijn van een stappenmotor, die de wijzers verzet. Een sterk magnetisch veld hindert het goed functioneren van de stappenmotor.
Onder invloed van een sterk magnetisch veld kunnen analoge horloges voor of achter gaan lopen, of zelfs stil blijven staan. Dit lijkt erger dan het is. Zodra het magnetische veld weg is, werkt het horloge weer normaal. Je moet dan alleen nog even de juiste tijd instellen.

Ons advies

Zorg ervoor dat het horloge niet te dicht in de buurt komt van medische apparatuur, elektrische boormachines en dergelijke. Elektrische mixers en een groot aantal andere elektrische apparaten kunnen eveneens een magnetisch veld hebben dat sterk genoeg is om het normaal functioneren van het horloge te verstoren.

Juweliers

Mechanisch horloge

Een mechanisch horloge, functioneert door middel van het klassieke opwindmechanisme. Dit type horloge leek even op de achtergrond te raken door de komst van nieuwere technieken, maar is inmiddels bezig met een come-back. Het is raadzaam een mechanisch horloge iedere dag rond dezelfde tijd -bij voorkeur in de ochtend- op te winden. Wind een mechanisch horloge altijd op in de richting van de klok. Haal het horloge daarbij van je pols om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen.
Een mechanisch uurwerk is 24 uur per dag in beweging en “loopt”, in vergelijking met een auto, zo’n 100.000 km per jaar. Het horloge heeft dus onderhoud nodig. Vooral mechanische horloges bevatten bewegende onderdelen. Die delen worden gesmeerd met een bijzonder soort olie.

Ons Advies: laat je horloge elke twee á drie jaar reinigen en eventueel van nieuwe olie voorzien.

MECHANISCH-AUTOMAAT

Het automatische horloge windt zichzelf op door de beweging van de pols van de drager. De armbewegingen laten een gewichtje roteren waardoor een veer wordt opgewonden. Dit type horloge functioneert verder gelijk aan een mechanisch horloge.

Digitaal

De termen ‘analoog en ‘digitaal’ hebben betrekking op de wijze waarop een horloge de tijd weergeeft. Een horloge met wijzers wordt ‘analoog’ genoemd, een ‘digitaal’ horloge vertaalt de tijd in vier cijfers. Een digitaal horloge is een quarts horloge.

Kinetic horloge

Eind jaren ’80 kwam Seiko met een primeur: de Kinetic®, een horloge met quartz techniek dat energie opwekt door de beweging van arm en pols. Seiko maakte al horloges volgens het kinetische principe. Deze uurwerken hadden een veermechanisme.

De huidige generatie kinetische horloges hebben een batterij die gevoed wordt door beweging. Een klokje met bijzondere voordelen: de batterij hoeft nooit meer te worden vervangen en de elektriciteitsreserve is veel groter dan bij een mechanisch horloge.

Zo werkt de Kinetic®

In het horloge bevindt zich een rotorgewicht. Door het horloge te bewegen, gaat het gewicht draaien. Als gevolg hiervan gaat de rotor zelf draaien, waarbij hij een snelheid bereikt van 100.000 toeren per minuut. Door het draaien van de rotor (die niet groter is dan een speldenknop!) wordt elektriciteit opgewekt. Een deel van de elektriciteit wordt opgeslagen als energiereserve. Deze wordt aangesproken wanneer het uurwerk stil ligt. Het andere deel is bestemd voor direct gebruik. Pas wanneer een Kinetic® horloge vier tot zes maanden heeft stilgelegen, is de opgeslagen elektriciteit verbruikt. De energiereserve is met een druk op de knop af te lezen. De IC zorgt ervoor dat het hele proces feilloos verloopt.

Modellen

Uurwerktechniek Kinetic Chronograaf


Kinetic funcioneert quartzaccuraat op beweging van arm en pols
Kinetic Chrinograaf meet tot 45 minuten in stappen van 1/5 seconden
5 maanden energiereserve indien volledig opgeladen
Batterij verwisselen niet nodig

Uurwerktechniek Kinetic Auto Relay

Kinetic funcioneert quartzaccuraat op beweging van arm en pols
Kinetic Auto Relay: 3 dagen niet dragen, schakelt het mechaniek in slaapstand. Een beweging zet het uurwerk weer op tijd
Geheugen tot 4 jaar
Batterij verwisselen niet nodig

Kinetic Perpetual uurwerktechniek

Perptual Calendar, volledig automatische kalender tot 28 februari 2100
Kinetic funcioneert quartzaccuraat op beweging van arm en pols
Time Relay: 24 uur niet dragen en het mechaniek schakelt in slaapstand, behalve de datum
Een beweging zet het uurwerk weer op tijd
Geheugen tot 4 jaar
Batterij verwisselen niet nodig

Ecodrive

Zinvol omgaan met energie

Het grote nadeel van een quarzuurwerk is dat de batterij een beperkte levensduur heeft. Het ECO-DRIVE systeem is een milieuvriendelijke manier om energie te winnen, Het zet namelijk zonlicht en kunstlicht om in elektrische energie. Het kent een activeringstijd van 1 minuut. De Gangreserve is in het donker tot 5 jaar.