Juwelen vermaken...

Die ene mooie ring die je kreeg toen je 18 werd, een collier die je hebt geërfd of een schakelarmband die je bij een speciale gebeurtenis kreeg. Juwelen draag je een leven lang mee. Door ze te dragen komen sieraden in contact met huidvet, vuil of zeep. Daardoor verliezen ze soms hun glans. Vijf tips om je sieraden schoon te maken én te houden.

1 Berg ze op
Wie ’s nachts juwelen draagt, heeft er minder lang plezier van. “In je slaap beweeg je. Door wrijving, slijten juwelen twee keer zo snel en dat is jammer”, legt goudsmid Stephanie Vaessen uit. Bewaar je sieraden ’s nachts of wanneer je ze niet draagt, in een juwelenkistje. Zorg dat er wat ruimte tussen de sieraden blijft. Wanneer ze elkaar raken, kunnen er krasjes ontstaan. Ga je sporten of werken in de tuin? Doe ze dan liever af. Zo houd je ze langer mooi! Dat geldt ook bij zwemmen. Zilver en chloor zijn geen goede combinatie.

2 Eerst parfum, dan parels
Waar huidvetten andere sieraden kunnen aantasten, zijn parels er juist dol op. Het geeft ze extra glans. Parels hebben dan ook weinig onderhoud nodig. Reinigen met een vochtige doek is al voldoende. Parels zijn minder dol op parfums, cosmetica, chemicaliën, transpiratie en haarlak. Je kunt dan ook beter eerst je ochtendritueel met deodorant, crèmes, make-up en parfum voltooien en dan pas juwelen om doen. “Parfum is niet alleen een boosdoener voor parels. Het kan ook andere sieraden op den duur beschadigen. Spuit parfum daarom altijd ver uit de buurt van je collier, horloge of oorhangers”, adviseert Stephanie.

3 Even soppen
Vul een bakje met warm water en doe daar wat afwasmiddel en ammoniak bij. Laat je sieraden hier vijf minuten in weken en borstel ze daarna met een zachte tandenborstel. Spoel de sieraden goed af met lauwwarm water en föhn ze droog. Tot slot even met een pluisvrije doek deppen en je sieraden zijn weer als nieuw. Kind kan de was doen! Let op met juwelen die zijn bezet met koralen, opalen, parels en volledig dicht gezette stenen. Daar werkt deze methode niet bij. Je kunt deze juwelen beter even langsbrengen bij een prof. Heunen Juweliers maakt ze graag schoon voor je.

4 Polijsten is het toverwoord
Als een sopje of poetsen met een doek niet werkt, biedt polijsten de oplossing. Hierbij wordt met licht schurend papier over het oppervlak van de sieraden gewreven. Zo worden alle krasjes verwijderd en ziet het sieraad er weer als nieuw uit. Stephanie: “Juweliers gebruiken papier dat speciaal wordt gemaakt om te polijsten. Gebruik je een ander soort, dan kan dit de sieraden juist beschadigen in plaats van oplappen.” Dit is dus geen doe-het-zelf klus.

5 APK voor uw sieraden
Zelfs al berg je de sieraden elke nacht op, voorzie je ze zo nu en dan van een sopje en volg je keurig de regel om eerst cosmetica te gebruiken voordat de sieraden omgaan; je kunt nooit helemaal voorkomen dat sieraden na verloop van tijd hun glans verliezen. Ze krijgen krassen, buigen of slijten. Edelstenen kunnen bovendien los komen te zitten. Jaarlijkse controles en opknapbeurten kan schade verkomen. “Net als bij een auto, hebben sieraden ook onderhoud nodig”, vertelt Stephanie. Heunen Juweliers controleert je sieraden en maakt ze schoon. Een controlebeurt is gratis. Mochten er reparatiekosten zijn, dan wordt dit vooraf besproken. Heunen Juweliers heeft met eigen goudsmeden vakmanschap in huis. Zij gaan aan de eigen werkbank met jouw sieraden aan de slag. Je kostbare juwelen hoeven dus niet weggestuurd te worden voor reparatie. Laat je sieraden nu controleren, zodat  je met de feestdagen kunt schitteren.