ONDERHOUD HORLOGES
Een batterij die leeg is, kan op den duur gaan lekken. Hierdoor kan het uurwerk beschadigen. Daarom is het verstandig om een lege batterij zo snel mogelijk te vervangen. De levensduur van de batterij kan bij hoge temperaturen (van boven 40 graden Celsius) sterk afnemen. Staat er op uw horloge ‘water resistant’ en vindt u het belangrijk dat uw horloge nadat er een nieuwe batterij in is gedaan, nog net zo waterdicht is, laat u dat dan even aan ons weten.
AANDACHTSPUNTEN
- Voorkom schokken: Uw horloge is een precisie-instrument. Behandel het zorgvuldig en u zult er jarenlang plezier van hebben. Voorkom harde schokken en stoten (zoals het laten vallen op een hard oppervlak). Schokken door sporten, bijvoorbeeld als u tennist of golft, kunnen kwaad.
- Pas op met transpiratievocht: U dient uw horloge te beschermen tegen sterk transpiratievocht. Transpiratievocht moet zo snel mogelijk verwijderd worden, om aantasting door huidzuur te voorkomen.
- Als het glas van uw horloge breekt of barst, laat het dan vervangen. Zelfs door een kleine barst in het glas kunnen stof en vocht binnendringen en het binnenwerk beschadigen.
- Stel uw horloge niet bloot aan extreme temperaturen: Quartzhorloges zijn minder gevoelig voor extreme temperaturen en temperatuurverschillen dan mechanische horloges. Ze zijn ontwikkeld om aan de pols de juiste tijd aan te geven bij temperaturen tussen -10 en + 35 graden Celsius. Als u het horloge niet draagt, kan het in de winter (door afkoeling) iets gaan achterlopen. Dit ‘euvel’ is over zodra u het horloge weer omdoet.
BEWAREN:
Bewaar uw horloge in droge, stofvrije ruimte. Bij voorkeur niet in een doosje met watten, deze stofdeeltjes kunnen het uurwerk in trekken.
Als u uw horloge bewaart op een plaats waar het kouder is dan -10 of warmer dan +60 graden Celsius, kunnen de elektronische onderdelen in het uurwerk (tijdelijk) minder goed gaan functioneren, of er zelfs helemaal mee ophouden.
DISPLAY:
De reactietijd van vloeibare kristallen die in het display van digitale horloges gebruikt worden, zal bij temperaturen rond het vriespunt lang zijn. Hierdoor worden de kristallen ‘traag’.
Bij extreem hoge temperaturen kan het display zwart worden. De normale aanduiding keert echter terug zodra het horloge in een omgeving gebracht wordt waar een ‘gewone’ temperatuur heerst.
HORLOGEKAST EN BAND:
Chemicaliën zoals gassen, kwik etc. kunnen de kleur van de kast en van metalen en leren banden veranderen. Zo veroorzaakt kwik (bijvoorbeeld uit een gebroken thermometer) grijze vlekken op de goudlaag van horlogekast en band.
ONS ADVIES:
- Houd uw horloge waterdicht!
- Voorkom contact met chemicaliën (gasolie, chloor, parfum, alcohol, haarlak enz.), omdat de pakkingen aangetast kunnen worden.
- Voorkom aanraking met hitte (bijvoorbeeld haarföhns) en heet water. Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen zal daarmee verloren gaan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.