Waterdichtheid...

Waterdichtheid is niet eeuwig omdat de kwaliteit van de pakkingen door de invloed van de tijd minder wordt. De conditie controleren voor gebruik onder water is daarom zeer belangrijk, zeker om de 2 à 3 jaar de waterdichtheid toetsen is noodzakelijk. Met deze tips houdt u uw horloge waterdicht.

Er zijn verschillende elementen die ervoor zorgen dat een horloge waterdicht is:

  • De pakkingen, gemaakt van rubber, nylon of teflon, beschermen de kast tegen indringend water bij het glas, het achterdeksel en de kroon. Als het horloge een chronograaf is, zijn ook de drukknoppen van rubberen pakkingen voorzien.
  • Het materiaal van de kast is stevig genoeg om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen.
  • Een schroefbare achterdeksel.
  • Een kroon (de knop om de wijzers te verzetten) die vastgeschroefd kan worden zodat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid.

PAKKINGEN VERNIEUWEN

De pakkingen vernieuwen tijdens een servicebeurt of batterijwissel is noodzakelijk bij het waterdicht houden van uw horloge. Bij een batterijwissel van het horloge zal de waterdichtheid moeten worden getoetst, als dit niet gebeurt is uw horloge niet meer waterdicht en ongeschikt voor gebruik onder water.

WEL OF NIET WATERDICHT

Op de achterkant van uw nieuwe horloge kunt u zien in welke mate uw horloge waterdicht is.

Niet waterdicht:
Als ‘water resistant’ niet vermeld staat op de achterdeksel, dan is uw horloge niet waterdicht en mag het niet in aanraking komen met water

Waterdicht 3bar, 30m.WR:
Als ‘water resistant’ vermeld staat op het achterdeksel, is uw horloge zo ontworpen dat het maximaal 3 bar aanraking met water kan verdragen zoals waterspatten en regen. Het horloge kan echter niet worden gedragen tijdens het zwemmen of duiken

Waterdicht 5bar, 50m.WR:
Als Water resistant 5 bar op het achterdeksel staat, is uw horloge zo gemaakt dat u het kunt dragen tijdens het douchen, zeilen en zwemmen.

Waterdicht 10bar, 100m.WR:
Als Water resistant 10 bar op het achterdeksel staat, is uw horloge bestand tegen maximaal 10 bar en kan het gedragen worden tijdens het zwemmen,

Waterdicht 20bar, 200m.WR:
Als water resistant 20 bar op het achterdeksel staat, is het horloge gemaakt voor zwemmen, watersporten, snorkelen, duiken van duikplank en ondiep duiken maar niet bij scuba diving. Voor scubadiving heeft u een speciaal duikershorloge nodig.

Waterdicht 100 bar, 1.000m WR:
Gemaakt voor diepzeeduiken. Sommige horloges zijn uitgevoerd met een ‘heliumventiel’ om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert.

Bron: www.seiko.nl