Sterk toenemend aantal blinde en slechtziende kinderen dreigt in Limburg

Bijziendheid, dus veraf slecht zien, is binnenkort de nummer 1 oorzaak van blindheid.

Doordat kinderen steeds minder buitenspelen en veel te veel op hun mobiele telefoons en tablets kijken, is het aantal kinderen met bijziendheid in Limburg zeer sterk toegenomen, met alle nare gevolgen van dien. In Nederland heeft momenteel een kwart van de kinderen van 13 jaar en ouder last van bijziendheid; een verdubbeling in 40 jaar tijd en daarmee de snelst toenemende oogafwijking bij kinderen. Reden voor opticien en oogspecialist Raymond Heunen om de noodklok te luiden: “een WhatsApp-hand of like-nek daargelaten, bijziendheid dreigt tienduizenden kinderen blind of slechtziend te maken, als er niet snel en sterk wordt ingezet op het voorkomen er van”.

Bijziendheid zorgt ervoor dat voorwerpen in de verte wazig worden weergenomen. Vooral kinderen, die lichamelijk nog vol in ontwikkeling zijn, lopen een verhoogde kans op deze oogaandoening, met alle nare gevolgen van dien. Meer dan een kwart van peuters en kleuters zitten meer dan drie uur per dag gekluisterd aan een mobiele telefoon en/of tablet en bewegen daarnaast veel te weinig. Hoewel de Gezondheidsraad minimaal één uur per dag matig-intensief bewegen aanbeveelt, is dat volgens Raymond Heunen weinig; “wij bevelen altijd de 20-20-2 regel aan; nadat een kind 20 minuten heeft gelezen of op een scherm heeft gekeken, dan moet het minimaal 20 seconden naar buiten kijken. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat 2 uur per dag buitenspelen heel goed helpt om bijziendheid tegen te gaan”.

Raymond Heunen is geschrokken van het snelgroeiende aantal kinderen waarbij hij ‘bijziend’ heeft moeten vaststellen en organiseert daarom de ‘week van de bijziendheid’, om ouders te wijzen op de gevaren en aan te zetten tot actie. Er zijn veel simpele en praktische tips, om deze aandoening zo veel mogelijk te voorkomen, welke Heunen op zijn site www.heunenonline.nl/bijziend heeft neergezet. Om kinderen te stimuleren om lekker buiten te spelen, deelt Heunen daarnaast in zijn zaken in Geleen en Beek, gratis een mooi kaatsballetje uit.